Waarom software niet belangrijk is voor marketing automation

Helaas gebeurt het nog veel te veel….organisaties die vinden dat ze rijp zijn voor marketing automation en dus op zoek gaan naar een software tool die dat voor ze kan doen. En zich vervolgens laten meevoeren in de maalstroom van software aanbieders, glimmende presentaties en sluitende stappenplannen.

Na verloop van tijd staat er dan een prachtige marketingmachine die in no-time verstoft en niet het gewenste resultaat levert. Waarom? Omdat de start verkeerd is. En als je aan een marathon begint maar de verkeerde kant op loopt kom je nooit bij de finish, laat staan dat je wint.

Aller-, allereerste stap is gewoon goed nadenken en met elkaar praten: welke soorten/types klanten hebben we? Is dit ook het profiel dat we willen? Hoe vinden ze ons en waar komen ze ‘binnen’? Welke contactmomenten zijn er? Hoe kunnen we iedere individuele klant stap voor stap begeleiden door onze ‘winkel’ naar de aanschaf die hem (en ons) blij maakt? Als je dat goed in kaart brengt kun je met relatief eenvoudige ingrepen al goede stappen maken.

En natuurlijk, als je echt goed grip hebt op je marketing funnels kunnen mooie marketing automation tools als Marketo en Eloqua je nog verder helpen. Maar misschien zijn Hubspot of Act-on wel voldoende voor jouw situatie.

In de praktijk zien we klanten met e-mail marketing software hele mooie geautomatiseerde funnels maken en partijen met geavanceerde marketing automation oplossingen relatief simpele e-mail nieuwsbrieven sturen.

Er zijn geen slechte marketing software oplossingen meer….. er zijn alleen nog maar slechte combinaties tussen software en organisaties. Laat je daarom in de zoektocht niet leiden door wat marketing software allemaal kan maar door wat jouw klant nodig heeft.